ارتباط کودک با والدین در سنین پیش از دبستان و راهکار تقویت آن
ارتباط کودک با والدین در سنین پیش از دبستان یکی از عناصر مهم و تاثیر گذار در رشد کودک و ارتباط او با محیط است.این ارتباط به شکل بیان آن در قالب کلمات یا صرفا با زبان بدن است.مثلا گریه کردن برای دریافت غذا و اسباب بازی جدید یا کشیدن دست بزرگتر ها برای راهنمایی آن ها به سمتی که میخواهند آن ها را ببرند. اما گوش کردن نیز بخش مهم دیگری از ارتباط کودک را تشکیل میدهد. گوش دادن به او کمک می کند تا ارتباط خود را با محیط،بزرگسالان و کودکان دیگر افزایش دهد و ظرفیت یادگیری بیشتری داشته باشد.
بهتر است که تلاش کنید تا روابط صمیمی و ثابت تری با کودکان داشته باشید. رابطه شما با کودک سنین پیش دبستانی نیازمند این است که پاسخگوی نیاز های اساسی او برای رشد و داشتن حال خوب باشد.
ارتباط کودک و والدین به شکل صمیمی چه کمکی به کودک می کند؟
ارتباط صمیمی کمک می کند تا فرزند شما در کنارتان احساس امنیت داشته باشد. این حس امنیت به نوبه خود این فرصت را برای او فراهم می کند تا جهان اطرافش را کشف کند و از آن درس بگیرد. کودک می تواند در این بستر امن یاد بگیرد تا چطور بهتر با محیط ارتباط بر قرار کند. مهارت های مهمی مثل نحوه درک کردن ،رفتار و تفکر را یاد می گیرد. همچنین می تواند یاد بگیرد تا چطوراحساساتش را با دیگران به اشتراک بگذارد و چطور برخورد کند.ایجاد احساس امنیت برای کودک
کودکان در سنین پیش دبستانی درک بهتری از احساسات پیدا میکنند. یعنی احساس مختلف مانند شادی ،غم ،خشم را بهتر درک میکنند و حتی بیشتر در دیگران تشخیص می دهند. کودک سوال های بیشتری از هرچه که در اطرافش ببینید یا به آن فکر کند، میپرسد.زمان و توجه کافی گذاشتن برای جواب دادن به این سوال ها کمک می کند تا بستر اعتمادی بهتری برای ارتباط کودک با والدین شکل گیرد.
هرچند فرزندان در هر سنی نیاز به مراقبت و توجه دارند،اما با توجه به شرایط سنی کودک این خواسته ها متفاوت است.در این مطلب پیشنهاداتی برای بهبود ارتباط کودک با والدین داده می شود:
به آن ها نشان دهید که به حرف هایشان گوش می دهید: فعالانه گوش دهیم. وقتی کودک شروع به حرف زدن می کند با تمرکز به او گوش دهید.گوش دادن نیز مانند صحبت کردن یک واکنش فعال است.بنابراین هنگام گوش دادن باید سعی کنید که علاوه بر توجه به حرف های او ،به زبان بدن او توجه کنید.اگر مشغول انجام کاری هستید بهتر است که آن را برای مدت کوتاهی کنار بگذارید و با کلماتی (مثل چه جالب!واقعا؟بعدش چی شد؟) او را در حرف زدن همراهی کنید تا بداند که شما مشتاق شنیدن حرف هایش هستید.
باهم کتاب بخوانید. مطالعه منظم شما و کودک همراه هم فرصتی مناسب برای افزایش ارتباط کودک با والدین است.خواندن کتاب به کودک شما کمک می کند تا بیشتر جهان اطراف خود را بشناسد.مثلا او با خواندن کتاب با نژاد و فرهنگ و آداب و رسوم مختلف آشنا می شود. این شناخت می تواند به اوکمک کند تفاوت ها را درک کند و احترام بگذارد.کتاب به کودک کمک می کند تا بهتر احساسات خود را مدیریت کند و مهارتهای اجتماعی کسب کند.
وقت بیشتری با او بگذرانید. به کودک نشان دهید که به او توجه می کنید و فعالیت های رومزمره اش برای شما جالب است.می توانید فعالیت های مورد علاقه کودک راشناسایی کنید و باهم آن را انجام دهید. مثلا اگر بازی لگو را دوست دارد، باهم بیشتر این بازی را انجام دهید. توجه کنید که گذراندن مدت کوتاه با آن ها نیز می تواند کمک کنند و موثر باشد .
به سوالاتش، مشتاقانه جواب دهید. سعی کنید در مورد سوالات کودک پیش دبستانی صبور باشید و تشویقش کنید. اگر سوالی از شما می پرسد که پاسخ آن رانمی دانید، می توانید آن را به صورت آنلاین جستجو کنید. یا می توانید از کتابخانه دیدن کنید تا چند کتاب با موضوع مورد علاقهاش تهیه کنید.
باهم وعده غذاییتان را میل کنید. زمان منظمی از روز را همه کنار هم، در کنار کودک وعده غذاییتان را میل کنید. میتوانید در انجام کار های ساده مانند آوردن نمک ،مخلوط کردن سالاد و غیره به او فرصت مشارکت دهید. اگر خانواده دغدغه مندست جمع شدن به دور یک میز برای غذا فرصت خوبی است تا ارتباط کودک با والدین را بهبود ببخشید و حس تعلق خاطر را در کودک افزایش دهد.
این مهم است که با صبر و علاقه با سوال ها جواب دهید. اگر سوالی پرسید و جواب آن را نمی دانستید مشتاقانه همراه او در اینترنت یاکتاب مربوطه به دنبال جواب سوال هایش بگردید .اگر درباره ی موضوعی خاصی کنجکاو است ،می توانید چند کتاب مرتبط با علاقه ومتناسب با سن او تهیه کنید .توجه کنید که کتاب های گروه سنی الف ،مناسب کودکان سنین پیش از دبستان می باشد .سابلیمینال روابط اجتماعی و بهبود آن
همچنین می توانید در انتخاب نوع بازی هابیشتر دقت کنید. کودکان را تشویق به بازی هایی کنید که نیاز به رعایت نوبت دارند. بازیهایی مانند مار و پله کمک می کند تا کودک بهتر مشارکت را درک کند و مهارت کنار آمدن با دیگران را از سنین کم یاد گیرد.
با او صادق و واضح برخورد کنید. ممکن است گاهی سوالاتی بپرسد که علیرغم اینکه اینکه جواب آن را می دانید توضیح آن سخت باشد.مانند توضیح مرگ اطرافیان یامسائل جنسی. در این موارد نه نیاز به مخفی کاری هست نه نیازی به توضیح کامل آن است.کودکان در سنین ۲و ۳ سالگی به بعد شروع به درک تفاوت جنسیتی می کنند. همچنین از ۴ سالگی به بعد می توانند درک واضح تری از مرگ داشته باشند. بنابراین بهتر است که واضح اما خیلی ساده متناسب با درک کودک، این مسائل را به آن ها توضیح داد.
به طور کلی می توان گفت که ارتباط خوب کودک و بزرگسالان به خصوص والدین نیازمند توجه ،وقت ،اشتیاق و انرژی کافی است. البته باید توجه داشت که هر رابطه ای فراز و نشیب های مربوط به خود را دارد. پس برای بهبود و توسعه آن نیاز به زمان و تدوام هست.از طرفی نیز دقت کنید که توجه به نیاز های کودک در خلاف جهت رفع نیاز های شخصی والدین نیست. بنابراین توجه و مراقبت از خودتان علاوه براینکه برای خودتان مفید است بر روابط شما و کودکتان نیز تاثیر گذار است.
درمورد ارتباط کودک با والدین در معتبرترین سایت ها بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید