خواب خوب، تغذیه خوب می آورد؟
خواب درست باعث بهبود عادات تغذیه ای می شود. همانگونه که غذا باعث بهبود خواب می شود. راز این خواب ترمیمی در سیستم پاراسمپاتیک بدن است.
تاثیر خوابیدن بر کیفیت عملکرد ،اخلاق و تغییرات وزن ثابت شده است. اما در مطالعه جدیدی که امسال(۲۰۲۱)منتشر شد خوابیدن شب مناسب می تواند بر عادات تغذیه ای ما نیز موثر باشد.
در این مطالعه اثر ترمیم فیزیولوژیکی در طول خوابیدن و غذا بررسی شد.این مطالعه نشان داد:
خواب خوب در شب،به کاهش مصرف نوشیدنی های الکی، بهبود عادات و کیفیت تغذیه ای کمک می کند. محققان ۲۵۲ شرکت کننده را که اضافه وزن داشتند در طول سه شب متوالی مورد بررسی قرار دادند.
پژوهشگران این مطالعه معتقدند که ترمیم فیزیولوژیکی در طول خواب با سیستم عصبی بدن ارتباط دارد. در واقع مدتی که بدن به حالت پاراسمپاتیک قرار دارد، به افزایش کیفیت تغذیه کمک میکند. در نتیجه خوابیدن و غذا از طریق سیستم خودمختار بدن برهم اثرگذارند.
کمی ساده و جزئی تر به این موضوع بپردازیم:
سیستم پاراسمپاتیک و سمپاتیک چیست؟
سیستم سمپاتیک و پاراسمپاتیک بخشی از سیستم عصبی است که خودکار فعالیت میکند. ما به صورت آگاهانه آن را کنترل نمی کنیم. مثلا سیستم پاراسمپاتیک بر کاهش ضربان قلب و فشار خون موثر است اما شما آگاهی تاثیری بر فشار خون یا ضربان قلب خود ندارید. سیستم سمپاتیک با افزایش ضربان قلب و تعریق، کاهش فعالیت دستگاه گوارش بدن ما را در شرایط استرس زا آماده می کند. سیستم پاراسمپاتیک با افزایش گوارش غذا ،کاهش ضربان قلب و نفس کشیدن از آرامش بدن محافظت میکند.
شرکت کنندگانی که استرس کمتری در هنگام خوابیدن داشتند، جذب بالاتر فیبر داشتند. همچنین خود کنترلی بیشتری در هنگام تغذیه نشان دادند. شرکت کنندگان هرچه میزان پاراسمپاتیک بیشتری در خوابیدن داشتند، تمایل کمتری به پرخوری داشتند. آنها به طور کلی تغذیه سالم تری داشتند .کنترل ذهن با امواج مغزی (Binaural Beats) + محصولات آن
خوابیدن خوب چطور تعریف می شود؟
یکی از مهم ترین دلایلی که ما شب ها میخوابیم، این است که انرژی ای که در طول روز از دست داده ایم را به بدن باز گردانیم. اینگونه برای روز بعد از نظر روانی و جسمی آماده میشویم.در طول خوابیدن سطح فعال سازی بدن با فعالیت پاراسمپاتیک کاهش پیدا می کند هرچقدر میزان فعالیت سیستم پاراسمپاتیک بر سمپاتیک غالب باشد، بدن می تواند منابع بیشتری برای فعالیت های روز بعد آماده کند. خوابیدن فرایندی است که در آن سیستم پاراسمپاتیک تنش در طول روز را به تعادل می رساند. به این فرآیند،خواب ترمیمی می گویند.
سابلیمینال برای شبهایی که روز بدی داشتهاید
آیا کمیت خواب مهم است؟
میزان خواب نیز مهم و موثر است. شما تقریبا به ۷ ساعت خوابیدن یاز دارید.اما برای هر فرد این میزان کمی متفاوت است. میزان ساعات خوابیدن متناسب با عواملی مانند سن ،بیماری و حتی کیفیت خوابیدن نیز متفاوت است. کیفیت خواب ،بر میزان نیاز شما به خواب نیز میتواند تاثیر گذار باشد. یعنی اگر کیفیت خواب خوبی داشته باشید نیاز شما به خواب ممکن است کمتر باشد.
چند توصیه کاربردی برای داشتن محیط خوابیدن مناسب ( چگونه بهتر بخوابیم)
۱-سعی کنید محیط خوابیدن خود را خنک و تاریک نگه دارید :
دمای بین۱۵ تا ۱۹ درجه سانتی گراد مناسب است.
۲-محیط خواب شما بهتر است در فضایی آرامش بخش و بدون سروصدا باشد :
شما می توانید از موسیقی های آرامش بخش نیز کمک بگیرید.
۳-بالش و تخت خود را متناسب با حالتی که می خوابید تنظیم کنید :
مثلا اگر عادت دارید که به پهلو بخوابید باید بالشتتان طوری باشد که سر،گردن و شانه هایتان فشار وارد نشود.
۴-قبل از خواب اتاق را تمیز کنید:
شاید فکر کنید همین که تخت تان راحت باشد، کافیست اما کثیف بودن اتاق خواب می تواند خواب را سخت تر کند.
هرچند هنوز مکانیسم این فرایند به طور کامل در طی مطالعه مشخص نشده است .در مداخلات آینده می توان برای بهبود عادات و کیفیت تغذیه بر روی بهبود کیفیت خواب متمرکز شد. شاید پیشنهاد خوبی باشد تا دفعه بعدی که خواستید تغذیه خود را بهبود دهید، به جای تغییر غذای های درون یخچال به فکر تغییر محیط خوابتان باشید.
از منابع معتبر دنیا بخوانید و سوالات خود را از ما بپرسید :
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325353
دیدگاهتان را بنویسید