بویایی در مارکتینگ غذا چه اثری دارد؟
بویایی بر فروش غذا تاثیر دارد یا غذایی که خوردیم بر حس ما از بو؟
احتمالا گذشتن از کنار چیز هایی که حواس ما را درگیر کند، آسان نیست. هنگام گذشتن از کنار نان فروشی بوی نان دارچینی تازه پخته شده، به راحتی ذهن را درگیر می کند. حس بویایی شما را در نهایت به سمت نان فروش سوق می دهد حتی اگر قبل از حس کردن بو مطبوع نان تازه پخته شده میلی به خوردن آن نداشته بودید.
توجه ویژه فروشگاه ها و رستوران ها بر برانگیختگی حس بویایی مشتری ها : سابلیمینال ثروت و درآمد، بهبود کسب و کار و موقعیت شغلی
رستوران و نانوایی ها بوی غذای خود را به بیرون از فروشگاه یا رستوران هدایت میکنند.آن ها از انواع و اقسام ترفند ها مانند دور زدن قوانین ایمنی آتش نشانی و سیستم استاندارد تهویه تا اغشتن کاغذ با شکر قهوه ای و دارچین را امتحان می کنند. اگر بوی مطبوع در اطراف فروشگاه باقی بماند، فروش محصولات را بیشتر می کند.
در موسسه ای که به صورت تخصصی بر بو ها تمرکز دارد، مطالعه ای انجام شد. این مطالعه نشان داد که یک تجربه دیداری بعداز سه ماه به میزان ۵۰ درصد به یاد می آید. اما به یاد آوردن بوی خاص بعد از یک سال به میزان ۶۵ درصد قابل یادآوری است.هیپنوتیزم حافظه، مطالعه، امتحانات
اهمیت تولید بو های خوب تا جایی پیش رفت که استار باکس به مدت ۶ ماه فروش ساندویچ های صبحانه را متوقف کرد. زیرا فکر می کرد که ترکیب بوی پنیر پخته شده بر روی بوی قهوه ها تاثیر منفی دارد. فروشگاه زنجیره ای سینابون نیز این کار را کرد. این فروشگاه برای تولید عطر نان در اطراف فروشگاه هر نیم ساعت یکبار، پخت رول دارچینی دارد. آن ها اجاق هایشان را در جلوی فروشگاه می گذارند تا احتمال اینکه رهگذران این بوی خوب را حس کنند بیشتر شود. همچنین کلوپی در لندن با اضافه کردن بوی نارگیل در فضای اطراف توانست، فروش یکی از نوشیدنی را تا دو برابر افزایش دهد.
تاثیر متقابل بویی که حس می کنیم و غذایی که می خوریم :
حس بویایی انسان ها قوی ترین حس، بین حواس پنج گانه است. همین ویژگی باعث شد تا تحقیقات مارکتینگ اهمیت ویژه ای به بو بدهد. تحقیقات جالب اخیر که نتایج آن در ۲۶آگوست امسال (۲۰۲۱) در ژورنالPLOS چاپ شده است،نشان داده است که همیشه هم همه چیز تحت کنترل این فروشنده ها نیست.
در این مطالعه محققان متوجه شدند :
- غذایی که میخوریم می تواند بر میزان حساسیت بویایی ما تاثیر گذار باشد. این یعنی غذایی که قبلا خورده اید کمک می کند که کمتر روبروی فروشگاه هایی که بوی غذایشان همه محوطه را پر کرده متوقف شوید. همچنین خرید مواد خوش عطر را کمتر غیرعمدی می کند.
- افرادی که قبل از استشمام بوی های موردنظر ،پیتزا یا نان دارچینی خورده بودند، بو مرتبط با غذا را کمترحس می کردند.داده های اسکن عملکردی مغز (fmri) شرکت کنندگان نشان داده است که دلیل این اتفاق، فعالیت قبلی مناطق مرتبط با بو در مغز است.
- بنابراین نه تنها تحریک سیستم بویایی ما بر غذا خوردن ما تاثیر دارد ،غذاهایی که میخوریم نیز بر میزان حساسیت بویایی ما تاثیر گذاراست.
فواید تکاملی تاثیر غذا بر حساسیت بویایی ما:
تورستن کانت ،استادیار دپارتمان نورولوژی دانشگاه پزشکی Feinberg شیکاگو می گوید که این توانایی برای تکامل انسان های اولیه مفید بوده است. این ویژگی موجب می شد تا انسان اولیه بعد از خوردن توت کمتر به بوی این میوه حساس شوند. پس منجر می شود که به سراغ خوردن موردی دیگر مانند قارچ ها بروند.پس با این روند تنوع زیستی و غذایی حفظ می شد.
کانت می گوید:
ما دیگر سازگاری در شکار و جمع آوری غذا را در تصمیم گیری روزمره خود مشاهده نمی کنیم.اما ارتباط بین بینی ما و چیزی که در جستجوی آن هستیم و اینکه چه چیزی را با توانایی بویایی پیدا می کنیم، هنوز مهم است. اگر سیستم بویایی مان درست کار نکند ممکن است موجب مشکلاتی مانند چاقی شود.او میگوید این اختلال ممکن است حتی با اختلالات خواب همراه باشد.
حس بویایی ما بیش از آنچه که فکر می کردیم برای مغز مهم است. همچنین غذایی که میخوریم نیز می تواند بر آن تاثیر بگذارد . شاید این موارد بتواند در آینده نزدیک به داشتن تغذیه اصولی و کمک به درمان مشکلاتی مانند چاقی و حتی داشتن خواب با کیفیت نیز موثر باشد.
دیدگاهتان را بنویسید