استرس اعتیاد آور است؟
استرس اعتیاد آور است؟ درست خواندید. ما به استرس نیز همانند مواد مخدر معتاد می شویم. استرس ،یک نوع واکنش مقابل اتفاقاتی که در محیط اطراف رخ میدهد،است. بدن ما به طور طبیعی نمی تواند به راحتی نسبت به اتفاقات واکنش ندهد. اتفاقات مختلف مثل امتحان، مصاحبه شغلی،مسابقات جام جهانی واکنش برانگیز است. بنابراین وقتی یک چالش یا تغییر جدید در اطرافمان رخ می دهد، پاسخ عاطفی ،ذهنی یا فیزیکی بدن پیش می آید.
همه ما می دانیم که تجربه استرس داشتن چه حسی است. اتفاقات فیزیکی مثل تپش قلب ،نفس تنگی ،مشکلات گوارشی و نشانه های دیگر. اضطراب را نمی شود کاملا از زندگی حذف کرد .از طرفی نیز علاوه بر طبیعی بودن،استرس مفید هم می تواند باشد .استرس کمک می کند تا هوشیار تر باشیم و بدن متناسب با موقعیت جدید عملکرد بهتری داشته باشد. ولی مشکل از جایی شروع می شود که دیگر این فشار برای ما عادی می شود. ما با کار بیش از اندازه به دنبال فشار بیشتری هستیم و بهنوعی به این حالت فیزیولوژیکی معتاد می شویم.هیپنوتیزم ترک عادت های بد و تغییر سبک زندگی
این حالت فیزیولوژیکی موجب بر انگیختگی مغز و توجه می شود. اضطراب بخشی از مغز را که حس نیاز و ولع را ایجاد می کند را مانند مواد تحریک می کند. همچنین وقتی شما استرس دارید، هورمونی به نام آدرنالین در خون شما ترشح میشود. این هورمون موجب مکانیسم هایی در بدن می شود که حس کنید انرژی افزایش یافته است. بعضی از مردم به دنبال این حس سوار ترن هوایی می شوند یا کارهای پر خطر می کنند. بعضی ها به نوعی خاصی از مواد ،سومصرف دارند تا این نوع حالت ذهنی را بیشتر تجربه کنند.( برای اطلاعات بیشتر درمورد مواد مخدر :حشیش ، ماریجوانا، گل، علف، گرس و…)
دسته ای دیگر نیز با کار کردن بیش از حد ،بر عهده گرفتن پروژه های بیش از توانشان یا عقب انداختن کار و انجام آن در آخرین لحظات ممکن ،به دنبال میزان هیجان بیشتری باشند. آن ها به مقدار بیشتری از استرس عادت کرده اند و دیگر استرس کم آن حس خوب را به آن ها نمی دهد. در واقع مغز در این حالت دچار وضعیتی می شود که به اصطلاح به آن تحمل می گویند.حالت تحمل مانند کاری است که مواد با مغز میکند. زمانی که به یک ماده مخدر اعتیاد پیدا کنیم، مصرف به میزان دفعه اولی که سراغ آن رفتیم نیست و به مرور بیشتر می شود.
البته اگر شما نیز به طور مداوم تحت فشار زیاد استرس هستید، دلیل کافی نیست که دچار اعتیاد به آن شده باشید. زمانی می توان گفت این وضعیت یک مشکل مرتبط اعتیاد است که بر زندگی شما تاثیر منفی گذاشته باشد.
اما وجود نشانه هایی جسمی مانند فشار خون بالا ،تپش قلب ،خستگی و نشانه های روانی مانند بی قراری،بی خوابی ،افسردگی میتواند هشدار دهد که شاید به استرس اعتیاد آور دچار شدیم.
در این چالش ممکن است که دیگر توجه به بخش های دیگر از زندگی مانند روابط با دوستان ،سرگرمی های مورد علاقه، کم شود. عاداتی مانند کار و تحصیل پرفشار اولویت شود و مدام شما را درگیر مسائلی کند که استرس زا است. (آموزش کاهش استرس به صورت رایگان)
متاسفانه استرس اعتیاد آور می تواند شما را نسبت به انواع دیگر اعتیاد مثل مواد و الکل آسیب پذیر تر کند. اگر فکر می کنید که شما نیز به استرس اعتیاد آور مبتلا هستید. می توانید با کارشناسان و متخصصان در این زمینه مشورت بگیرید. در اینصورت ممکن است از داشتن بعضی مشکلات زمینه ای با خبر شوید ،که با کمک درمانگر مربوطه می توانید به درمان آن بپردازید.
گزینه های بعدی تکنیک های مدیریت استرس وخود مراقبتی است. این موارد می تواند به کاهش استرس اعتیاد آور نیز کمک کنید.
از ساده ترین راه ی کاهش استرس می توان موارد زیر را نام برد:
۱-کاهش مصرف کافئین و الکل قبل خواب
۲-خندیدن یا لبخند زدن
۳-آدامس جوییدن
۴-قرار گرفتن در زیر نور خورشید
۵-داشتن برنامه خواب منظم
۶-وقت گذراندن با کودکان ، دوستان یا خانواده
۷-تمرین تنفس منظم و آرام قبل از خواب
۸-انجام کار های لذت بخش و مورد علاقه
بررسی این چالش در دانشگاه استنفورد :
دیدگاهتان را بنویسید